Wat moet ik weten over bindend studieadvies?
Je ontvangt een bindend studieadvies in het eerste jaar waarin je bent ingeschreven voor een opleiding.
Dit advies kan zijn:
- Je kunt de opleiding vervolgen;
- Je moet stoppen met de opleiding.
Voordat de school het advies geeft om te stoppen met de opleiding heb je minimaal één keer een schriftelijke waarschuwing ontvangen. Daarin staat ook vermeld welke verbeteringen je binnen een bepaalde termijn moet laten zien om te voorkomen dat je het advies krijgt om te stoppen met de opleiding. Verder is in deze schriftelijke waarschuwing beschreven welke ondersteuning de school jou biedt om deze verbeteringen te realiseren.
In het geval van een negatief bindend studieadvies waarbij je moet stoppen met de opleiding zal je worden uitgeschreven voor de opleiding die je volgt. Je kunt dan op het Hoornbeeck College niet meer opnieuw ingeschreven worden voor dezelfde opleiding.
Bij het afgeven van het bindend studieadvies wordt door de school rekening gehouden met eventuele persoonlijke omstandigheden.
Op welk moment in het eerste jaar je dit advies ontvangt, kun je hierna lezen. Ook kun je daar lezen waarop het bindend studieadvies voor jouw opleiding wordt gebaseerd.
Wanneer je het niet eens bent met je studieadvies, kun je dit aangeven bij het meldpunt (meldpunt@hoornbeeck.nl). Dit meldpunt zorgt er dan voor dat jouw beroep bij de beroepscommissie van de examens terecht komt. Dit staat beschreven in artikel 4.2 van het Examenreglement.
Het Voorlopig en Bindend studieadvies.
Zowel het VSA (Voorlopig StudieAdvies) als het BSA (Bindend StudieAdvies) worden gegeven in het eerste leerjaar. Het Voorlopig StudieAdvies wordt gebaseerd op het aantal studiepunten die verzameld zijn t/m periode 2. Dit studieadvies wordt bepaald in de resultatenvergadering aan het begin van periode 3. Het Bindend StudieAdvies wordt gebaseerd op de behaalde punten t/m periode 3 en wordt verstrekt in de loop van periode 4. Als er minder dan 80 % van de te behalen studiepunten verkregen is volgt dit studieadvies.
Aan het einde van periode 2 en/of periode 3 wordt, in het kader van een bindend studieadvies (bsa) een schriftelijke waarschuwing gegeven wanneer het behaalde aantal punten minder is dan 80% van het te behalen aantal punten op dat moment. Je krijgt dan ook een advies m.b.t. de verbetering van je studieresultaten, om tot een positief bsa te komen. In de loop van periode 4 of aan het eind van periode 4 ontvang je een bindend studieadvies.
Krijg ik na het bindend studieadvies later nog adviezen over mijn studie?
Nadat je in het eerste jaar waarin je bent ingeschreven voor een opleiding een bindend studieadvies hebt ontvangen, kunnen er ook later in de opleiding adviezen over je studie worden uitgebracht. De studieadviezen die je later in de opleiding krijgt, kunnen niet leiden tot een ontbinding van de onderwijsovereenkomst door de school. Wel kan het betekenen dat je bijvoorbeeld een maatwerktraject krijgt aangeboden, waardoor je langer over je studie zult doen.
Wanneer krijg ik een Bindend Studieadvies en waarop is dit gebaseerd?
Wanneer?
Je volgt een opleiding die langer duurt dan één studiejaar en daarvoor geldt het volgende: je krijgt het bindend studieadvies op zijn vroegst negen kalendermaanden na de start van de opleiding en uiterlijk aan het eind van het eerste studiejaar. Dit betekent dat je in de vierde lesperiode het bindend studieadvies ontvangt.
Wat moet ik weten over overige studieadviezen
Iedere periode bestaat uit een aantal lesweken en een project. Iedere periode start met de lesweken. Binnen deze lesweken worden een aantal vakken gegeven. Bij ieder vak maak je opdrachten en/of een toets die beoordeeld worden. Als beoordeling krijg je een O, V of G. Deze beoordeling komt in je resultatenlijst te staan, hieraan zijn ook studiepunten gekoppeld.
De beoordeling van deze vakken bepalen of je mag starten met het project van die periode. Je moet al de vakken met een V hebben afgerond, eventueel mag er één O gecompenseerd worden door een G. Voldoe je nog niet aan deze voorwaarden dan moet je dit zo snel mogelijk repareren om alsnog te mogen starten met het project.
Het project wordt uitgevoerd in de laatste weken van de periode. Een project wordt beoordeeld op 4 onderdelen: Projectresultaat, beroepsgericht gedrag (inclusief aanwezigheid), toegepaste kennis en professionele groei. Aan deze 4 onderdelen worden studiepunten toegekend.
Op basis van de verdiende studiepunten worden in de loop van de opleiding studieadviezen gegeven.
Het Team Studie Advies.
In het project wordt alle kennis toegepast die in die periode is geleerd. Daarom krijg je na iedere periode op grond van de projectprojectbeoordeling een Team Studie Advies (TSA). In periode 1 wordt je op 3 onderdelen beoordeeld: Projectresultaat, beroepsgericht gedrag (inclusief aanwezigheid) en toegepaste kennis. Hieraan gekoppeld krijg je het volgende advies:
- 3 onderdelen behaald: Niveau 4 advies
- 2 onderdelen behaald: Niveau 3 advies
- 1 onderdeel behaald: Niveau 2 advies
- 0 studiepunten: Advies om de opleiding te beëindigen
In periode 2 wordt je op de 4 eerdergenoemde onderdelen beoordeeld. Hieraan gekoppeld krijg je het volgende advies in periode 2:
- 4 onderdelen behaald: Niveau 4 advies
- 3 onderdelen behaald: Niveau 3 advies
- 2 of 1 onderdeel behaald: Niveau 2 advies
- 0 studiepunten: Advies om de opleiding te beëindigen
In de volgende periode:
- 4 onderdelen behaald: positief studieadvies
- 3 onderdelen behaald: voorwaardelijk studieadvies
- 2 onderdelen behaald: negatief studieadvies
Bij een voorwaardelijk of negatief advies moet het eerstvolgende project met een positief studieadvies worden afgerond. Daarmee worden onderdelen van het voorgaande project voldoende. De behaalde resultaten voor het projectresultaat en de toegepaste kennis van het nieuwe project worden dan toegekend aan het voorgaande project. (Professionele groei, en beroepsgericht gedrag worden niet aangepast.)
Overgang.
Het totaal van de aan het einde van het jaar behaalde studiepunten, bepalen of je overgaat naar de volgende klas. Je moet 80% van de punten behaald hebben om over te mogen gaan en verder te kunnen op hetzelfde niveau. Zittenblijvers in de 1e en 2e klas lopen de eerste twee perioden stage, in periode 3 en 4 worden alle vakken overgedaan.
In voorkomende gevallen beslist de resultatenvergadering.
Het examen.
Om aan het examen deel te mogen nemen dienen de volgende punten te zijn behaald:
- Minimaal 80% studiepunten voor leerjaar 1
- Minimaal 80% studiepunten voor leerjaar 2
- Minimaal 80% van de tot dan toe te behalen studiepunten voor leerjaar 3
- Tenslotte moet het aan het examen voorafgaande project minimaal met een voldoende zijn afgerond.
Het laatste project wordt uitgevoerd op het niveau van het examen, waarbij er in tegenstelling tot het examen zelf nog wel sprake is van sturing en begeleiding. Bij een voldoende heb je aangetoond dat er voldoende basiskennis en –vaardigheden aanwezig zijn en dat je professionele beroepshouding (inclusief aanwezigheid) voldoende is om aan het examen deel te kunnen nemen.
Door de resultatenvergadering, die voorafgaat aan het examen, wordt op grond van bovenstaande punten besloten of je toegang krijgt tot het examen (Go/NoGo).
De resultatenvergadering kan wanneer er bijzonder omstandigheden zijn afwijken van bovengenoemde eisen voor studieadvies, overgang of toelating tot examen.
Wat als ik na afloop van de vastgestelde studieduur van de opleiding nog geen diploma heb behaald?
Wanneer je tijdens de duur van de onderwijsovereenkomst geen diploma hebt behaald, zijn er de volgende mogelijkheden voor het vervolgen van je (studie)loopbaan:
- Komen tot diplomering op dezelfde opleiding door verlenging van de onderwijsovereenkomst.
Dit is van toepassing als je nog (examinering in de) beroepspraktijk moet doen of nog een bij de opleiding behorend lesprogramma moet volgen.
- Uitschrijven als onderwijsdeelnemer voor betreffende opleiding.
In dit geval zijn er drie mogelijkheden voor het vervolg:
- komen tot diplomering voor dezelfde opleiding door inschrijving voor een traject als examendeelnemer voor die opleiding. In dit geval word je tegen betaling in de gelegenheid gesteld om bepaalde binnenschoolse kwalificerende toetsen voor de betreffende opleiding te doen;
- komen tot diplomering op een lager niveau door overstap naar een verwante opleiding van een lager niveau dan de huidige opleiding;
- geen opleiding meer volgen. Dit is alleen mogelijk indien voldaan is aan leer- en kwalificatieplicht.