Wat moet ik weten over bindend studieadvies?
Je ontvangt een bindend studieadvies in het eerste jaar waarin je bent ingeschreven voor een opleiding.
Dit advies kan zijn:
- Je kunt de opleiding vervolgen;
- Je moet stoppen met de opleiding.
Voordat de school het advies geeft om te stoppen met de opleiding heb je minimaal één keer een schriftelijke waarschuwing ontvangen. Daarin staat ook vermeld welke verbeteringen je binnen een bepaalde termijn moet laten zien om te voorkomen dat je het advies krijgt om te stoppen met de opleiding. Verder is in deze schriftelijke waarschuwing beschreven welke ondersteuning de school jou biedt om deze verbeteringen te realiseren.
Wanneer je het advies krijgt om te stoppen met de opleiding, zal de school de onderwijsovereenkomst beëindigen. Je kunt jezelf dan niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding.
Bij het afgeven van het bindend studieadvies wordt door de school rekening gehouden met eventule persoonlijke omstandigheden.
Op welk moment in het eerste jaar je dit advies ontvangt, kun je hierna lezen. Ook kun je daar lezen waarop het bindend studieadvies voor jouw opleiding wordt gebaseerd.
Wanneer je het niet eens bent met je studieadvies, kun je de werkwijze volgen van bezwaar en beroep, zoals beschreven in artikel 4.1 van het examenreglement.
Het bindend studieadvies is gebaseerd op de studieresultaten die jij hebt behaald. Een niet gedane toets wordt bij het bepalen van het studieadvies meegeteld als zijnde een onvoldoende toets. Aan iedere toets is een studiepunt gekoppeld. Je ontvangt deze studiepunt als je een voldoende resultaat hebt behaald voor de toets.
Hieronder is voor jouw opleiding uitgewerkt hoe het bindend studieadvies wordt bepaald.
Positief bindend studieadvies:
Wanneer je 50% of meer van je studiepunten uit periode 3 hebt behaald.
Je kunt dan door met je opleiding.
Negatief bindend studieadvies:
Wanneer je minder dan 50% van je studiepunten uit periode 3 hebt behaald.
Je onderwijsovereenkomst wordt dan beëindigd. Je kunt jezelf dan niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding.
Krijg ik na het bindend studieadvies later nog adviezen over mijn studie?
Nadat je in het eerste jaar waarin je bent ingeschreven voor een opleiding een bindend studieadvies hebt ontvangen, kunnen er ook later in de opleiding adviezen over je studie worden uitgebracht. De studieadviezen die je later in de opleiding krijgt, kunnen niet leiden tot een ontbinding van de onderwijsovereenkomst door de school. Wel kan het betekenen dat je bijvoorbeeld een maatwerktraject krijgt aangeboden, waardoor je langer over je studie zult doen.
Wanneer krijg ik een Bindend Studieadvies en waarop is dit gebaseerd?
Wanneer?
Je volgt een opleiding die langer duurt dan één studiejaar en daarvoor geldt het volgende: je krijgt het bindend studieadvies op zijn vroegst negen kalendermaanden na de start van de opleiding en uiterlijk aan het eind van het eerste studiejaar. Dit betekent dat je in de vierde lesperiode het bindend studieadvies ontvangt.
Wat moet ik weten over overige studieadviezen
Nadat je in een opleiding een positief bindend studieadvies hebt ontvangen, kunnen er ook later in de opleiding adviezen over je studie worden uitgebracht. De studieadviezen die je later in de opleiding krijgt, kunnen niet leiden tot een ontbinding van de onderwijsovereenkomst door de school. Wel kan het betekenen dat je bijvoorbeeld een maatwerktraject krijgt aangeboden, waardoor je langer over je studie zult doen.
Je ontvangt een studieadvies na afloop van periode 2 en 6. Dit advies kan groen of oranje zijn.
Groen wil zeggen:
Je hebt 75% of meer van de studiepunten uit de periode(s) behaald. De door jou behaalde resultaten zijn tot tevredenheid.
Oranje wil zeggen:
Je hebt minder dan 75% van de studiepunten uit de periode(s) behaald
De door jou behaalde resultaten geven aanleiding tot bezorgdheid over het kunnen behalen van de opleiding.
Een niet gedane toets wordt bij het bepalen van het studieadvies meegeteld als zijnde een onvoldoende toets. Aan iedere toets is een studiepunt gekoppeld. Je ontvangt deze studiepunt als je een voldoende resultaat hebt behaald voor de toets. In het toetsplan staat aangegeven in welke periode je welke toets hebt.
Een studieadvies wordt voorbereid door de docentenvergadering en bekrachtigd door de opleidingsmanager na overleg met de overige leden van de teamexamengroep.
Wanneer je een oranje studieadvies hebt ontvangen, geldt:
- Een oranje studieadvies wordt door de studieloopbaanbegeleider met jou besproken, een gespreksverslag hiervan komt in het studentvolgsysteem (HOI). Zo mogelijk worden er concrete afspraken gemaakt.
- Wanneer je jonger dan 21 jaar bent en ongehuwd, worden je ouder(s)/verzorger(s) door je studieloopbaanbegeleider telefonisch op de hoogte gesteld van het feit dat je een oranje studieadvies hebt ontvangen.
- Het oranje studieadvies wordt door de teamexamengroep per brief/mail verstrekt aan jou (en als je jonger dan 21 jaar bent en ongehuwd ook door je ouder(s)/verzorger(s))
- Als je een BBL opleiding volgt, wordt je werkgever telefonisch/schriftelijk op de hoogte gesteld van het oranje studieadvies.
- Wanneer uit de evaluatie van het eerder afgegeven oranje studieadvies blijkt dat je de afspraken niet bent nagekomen of dat er opnieuw redenen zijn tot het afgeven van een oranje studieadvies, kan je het advies krijgen je het de opleiding te beëindigen.
Als je de opleiding voortijdig beëindigt, ondersteunt het Hoornbeeck College je bij het zoeken naar een andere opleiding of school.
Wat als ik na afloop van de vastgestelde studieduur van de opleiding nog geen diploma heb behaald?
Wanneer je tijdens de duur van de onderwijsovereenkomst geen diploma hebt behaald, zijn er de volgende mogelijkheden voor het vervolgen van je (studie)loopbaan:
- Komen tot diplomering op dezelfde opleiding door verlenging van de onderwijsovereenkomst.
Concreet betekent dit dat verlenging van de onderwijsovereenkomst van toepassing is als je nog (examinering in de) beroepspraktijk moet doen of nog een bij de opleiding behorend lesprogramma moet volgen.
- Uitschrijven als onderwijsdeelnemer voor betreffende opleiding.
In dit geval zijn er drie mogelijkheden voor het vervolgen van je (studie)loopbaan:
- komen tot diplomering op dezelfde opleiding door inschrijving voor een traject als examendeelnemer, waarbij je tegen betaling in de gelegenheid wordt gesteld om bepaalde binnenschoolse kwalificerende toetsen voor een opleiding te doen;
- komen tot diplomering op een lager niveau door overstap naar een opleiding van een lager niveau dan de huidige opleiding;
- niet vervolgen van de studieloopbaan (dit is alleen mogelijk indien voldaan is aan leer- en kwalificatieplicht).